Dela dina bästa #Chipstips

Låt inspirationen flöda, vad är din bästa smakkombination? Dela gärna dina bästa tips på Instagram, tagga dem med #chipstips och @svenskalantchips.

Ett lantchips blir till

Joseph och JaniVi är stolta över Svenska LantChips, som tillagas med hantverksmässig omsorg. Då vi bara tvättar potatisarna och behåller skalet på, får Du ett knaprigt och gott chips med en starkare smak av potatis. Precis som om du hade gjort egna chips hemma! Vi hoppas att Du njuter av frukterna från vårt och naturens arbete.

Michael Hansen, Chips Master

Chipsets historia

chipshistoria-jonas-alstromer
Jonas Alströmer

Tack till Jonas Alströmer, George Crum, potatisen, fritösen och många andra på vägen mot det allra första chipset. Vi njuter det goda livet tack vare era initiativ och er uppfinningsrikedom. Här lite chipshistoria för den vetgirige.

Jonas Alströmer, en av den industriella revolutionens förgrundsfigurer och mångsysslare med stort intresse för jordbruk, tog potatisen från Frankrike in i Sverige på 1720-talet. Han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Potatisarna kallade han för nolor eller jordpäron. Ordet jordpäron eller päror lever fortfarande kvar i Skåne där man också använder det gamla uttrycket panntoffler som troligen härstammar från danskans kartoffler och tyskans kartofflel. 
Alströmer genomförde omfattande provodlingar på sin gård Nolhaga, och hans forskningsrön om odling och lagring av potatis anses som banbrytande för potatisens etablering i Sverige.

Chipshistoria, George Crum
George Crum tillsammans med sin svägerska ”Aunt Kate” Weeks vid restaurangen Moon’s Lake House i Saratoga Springs NY.

Historien förtäller vidare att potatischipset uppfanns sommaren 1853 i Saratoga Springs i New York av kocken George Crum på en restaurang som hette The moon cake lodge. Att fritera potatis var vanligt i USA på den tiden och steget från pommes frites till chips var inte så långt. Potatisen skivades extra tunt,  potatisen fick en helt annan struktur och, se där, allra första chipset såg dagens ljus.

Till en början serverades chips på restaurang där det åts med kniv och gaffel men under 1890-talet började chipsen tillverkas och säljas även i livsmedelsbutiker.

Fritösen uppfinns år 1929 och chipsen började nu tillverkas i större skala. Några år senare förpackade man chips i tåliga vaxade förpackningar som ökade hållbarheten och gav möjlighet till större distributionsområden. 1921 landade chipset i Storbrittanien och spred sig sakta i Europa men produktionen kom igång på allvar när fritösen kom till Europa på 1950-talet. Nu öppnade första fabrikerna. Storbrittanien blev först med att lansera smaksatta chips och under 60-talet experimenterade man med många olika smaker. Det var ungefär vid den här tiden som den moderna chipsindustrin kom igång och som även vi svenskar kom i kontakt med chips på våra utlandsresor. Strax därefter kunde vi äntligen köpa chips här i Sverige.

Vårt äventyr började den dagen vi fann en övergiven chipsfritös. Vi ville starta något nytt och jobba tillsammans som familj. Där och då började arbetet med att ta fram de allra första lantchipsen. Naturliga, smakrika och småskaligt tillverkade chips. Och äventyret med Svenska Lantchips fortsätter. Läs mer om oss

Signhild Arnegård-Hansen, Michael Hansen och Robert Arnegård
Grundare Svenska Lantchips

Vi vill gärna följa med på ditt #äventyr. Dela här ->