Frågor och svar

Här besvarar vi vanliga frågor.

Vad skiljer LantChips från andra Chips?

När vi först började vårt äventyr köpte vi in en begagnad fritös från Nordamerika och detta blev startskottet för LantChips och grytfriterade chips i Sverige. Processen är enkel: vi tvättar potatisen, skivar den och friterar i solrosolja, i relativt låg temperatur, ungefär som om man ska göra chips hemma, fast i större skala. Sedan kryddas chipsen för att till sist paketeras.

Inom ”vanlig ” chipstillverkning brukar man blanchera potatisskivorna innan den friteras. Detta medför att stärkelsen tvättas ut och chipsen blir ljusa. Vi avstår från detta moment och eftersom skalet också är kvar bevaras potatisens stärkelse och innehåll när den friteras vilket också medför varierande färg på chipsen alltefter säsong och årstid. I och med detta skapas också ett knaprigt chips med ca 20% lägre fetthalt än ”vanliga” chips.

Vi brukar själva säga: ”Chips på riktigt”. En sak som är värd att nämna är att vi sedan den första fritösen har förbättrat och byggt våra egna fritöser. Detta är också en hemlighet bakom vårt unika ”krisp”.

Använder ni palmolja?

Vi friterar våra chips i solrosolja, både ekologisk och konventionell. Därmed använder vi ingen palmolja i vår tillverkning.

Allergener?

Den enda allergenen vi behandlar i vår fabrik är mjölk. Där mjölk finns i en produkt står det tydligt märkt på påsen. Övriga produkter är helt fria från mjölk.

Var kan jag köpa era chips?

Delar av vårt sortiment finns egentligen i de allra flesta dagligvaruhandelsbutiker.

Finns era chips att köpa online?

Flera av våra produkter finns generellt hos din lokala butik. Om det är så att du inte hittar den artikel du söker kan du alltid fråga efter den hos din lokala handlare då hjälper de gärna till att ta in produkten. Er hjälp gör stor skillnad! I dagsläget har vi tyvärr ingen webbshop.

Vilken potatis använder ni?

Till våra Svenska LantChipsprodukter använder vi potatis som är särskilt framodlad för chipstillverkning. Några av sorterna vi använder är bl.a. Saturna, Lady Claire och Lady Rosetta som primärt odlas i Skåne, Västergötland och Östergötland.

Är allt ekologiskt?

Vi tillverkar både ekologiska och konventionella chips. I de ekologiska chipsen är potatisen, oljan och kryddan ekologiskt certifierade.

Var ligger #lantchipsfabriken?

Idag produceras alla våra LantChips i Hovsjö, Södertälje i Södermanland och vi har funnits här sedan 1998. Allt startade dock i trakten kring Dals-Ed i Dalsland.

Hittar du inte svar på just din fråga? Välkommen att kontakta oss.