Hej alla chipsälskare! 

Svenska LantChips har nu varit en del av det svenska samhället sedan 1991. Eftersom även vi blir äldre, tycker vi att det är lägligt med en liten återblick på hur vi använt vår tid och de möjligheter som dykt upp genom åren.

Välkommen till vårt äventyr!

/ Michael Hansen

Drömmen om ett liv där familjen är i centrum

Michael med sonen Christian, 1993
Michael med sonen Christian, 1993

Innan vi startade Svenska LantChips arbetade min fru Signhild och jag som tjänstemän inom våra respektive områden i samhället. Tillsammans med våra tre små pojkar, levde vi som folk i allmänhet, med inrutad arbetstid och alltför ont om tid för våra barn. Vår äldste pojke Richard hade särskilda behov och mycket av vår tid ägnades åt att springa till läkare, sjukgymnaster, logopeder och oändliga utredningar. I längden var detta inte hållbart, och efter några år upplevde vi att vi måste välja mellan våra arbeten och att ta hand om barnen. Det gäller verkligen att vara frisk och stark när man samtidigt skall tillgodose små barns behov, särskilt om en av dem inte hade tur med födseln. Vi var tvungna att kunna styra över vår arbetstid, eftersom alla vårdbesök var på dagtid, just när vi själva behövde arbeta och trygga våra inkomster. Vi valde att prioritera familjen, även om det skulle kosta oss vår framgång i samhället.

Som son till småföretagare visste jag vilka fördelar och nackdelar som det skulle innebära att starta eget, att lämna den trygga tillvaron som anställd och att satsa hus, hem och bil som egeninsats för att starta ett företag och låna pengar på banken. Ett misslyckande skulle leda till stora skulder som skulle kosta oss vår framtid. Projektet var inte så tokigt som det kunde tyckas. På en oligopolmarknad finns det ofta möjligheter att chansa på. Chipsindustrin, med såpass få aktörer, var mogen för lite konkurrens!

I ett nedlagt mejeri i Dalsland startade vi vårt äventyr och vår färd mot att finna en plats bland de stora chipsjättarna. Allt jättarna hade gjort, gjorde vi annorlunda; vi tillverkade för hand, produkterna var krispigare, mer gyllene och smakade mer än de industriellt tillverkade chipsen. Vi hade stärkelsen kvar i våra chips, och för de som valde våra smaksatta varianter; rejäla och rena kryddor, utan smakhöjande ämnen. Sättet att presentera produkten på var tämligen oproffsig, men ärlig, och vi presenterade något helt nytt inom branschen; återhållsam design och påsar av kraftpapper. Butikerna tackade nej och tyckte nog det var en udda fågel som presenterade sig.

Men äventyret var inte slut för oss. Vi stod på oss, och min unge svåger Robert började sälja i Stockholm. Då lossnade det ordentligt, och han körde runt i sin gamla Ford och lärde känna varenda butiksägare i stan. Vilken kille! Knappt 20 år gammal, och utan säljerfarenhet. Kanske just därför, genom att vara oerfaren, men schysst och pålitlig, vann han butikernas förtroende, och har sedan varit den pelare som vi andra i företaget har kunnat lita på när det blåst hårda vindar. Robert har alltid stått pall, en robust, vänlig och inspirerande ledare, och har sedan 10 år varit den självklare och duktiga VD som varje företag önskat de hade.

Robert i färd med att undersöka en vibrator för vattenfiltrering.
Robert i färd med att undersöka en vibrator för vattenfiltrering.

“Vi ville jobba tillsammans och nära våra barn, och samtidigt ge dem en förståelse för hur viktigt det är att arbeta hårt.”

Michael

Vi letade ständigt efter begagnade maskiner som vi kunde använda på chipsfabriken (en fabriksny linje till en kostnad av 50 miljoner kronor, var inte att tänka på). Sökandet drev oss ut på många äventyrsfyllda resor, och roligt hade vi!

“Estrella och OLW fanns redan på marknaden. Vi ville göra något nytt för lanthandeln”

Signhild

Chipsfritös à la Svenska LantChips

Möt Silvia och Carl-Gustav, de första egentillverkade fritöserna i fabriken.
Möt Silvia och Carl-Gustaf, de första egentillverkade fritöserna i fabriken.

Det dröjde inte länge förrän vi insåg att den första, lilla chipsfritösen från Kanada kunde byggas bättre och mycket mer energisnålt. Det var Robert och Signhilds far Bo Arnegård som några år senare gjorde en konstruktionsritning och Robert som sedan byggde själva fritösen. Från början hade vi insett att det fanns fler sätt att tillverka chips på än det gängse, industriella sättet. Vi valde att skiva potatisen med skalet på och därefter fritera dem direkt utan att först avlägsna stärkelsen (potatissaften). Potatisen friterades på en lägre temperatur för att inte stärkelsen skulle brännas vid och bli till socker. Resultatet blev ett krispigt och lite mörkare chips som hade en genuin smak av potatis. Dessutom blev chipsen snåla på fett i relation till vanliga chips. Under åren har vi fortsatt att utveckla ny teknik, nya tillvägagångssätt och nya chipsvarianter.

“Vi fortsätter att tillverka nya fritöser. Vi funderar ständigt på hur saker kan göras bättre. När vi behöver inspiration går vi ibland tillbaka till de gamla ritningarna från Bo och ser hur han tänkte”

Andro

De första 40 chipspåsarna till lanthandlaren i Ed

David, Christian och Richard ”hjälper till” med kryddningen.
David, Christian och Richard ”hjälper till” med kryddningen.

Våren 1992 börjar vi tillverka våra första chips. Med stor glädje konstaterar vi att chipsen blev riktigt goda. Så goda att vi tycker att vi faktiskt kan sälja produkten! 40 chipspåsar levererades till den lokala lanthandlaren i Ed. Chipsen visade sig snabbt vara en succé och sålde slut. Men inga matkedjor tog in produkterna, så vi sålde bara till enstaka lanthandlare i Dalsland och på Västkusten.

Signhild Arnegård Hansen

“Det har både varit svårare och mer spännande än vi föreställde oss då, men nu, många år senare, känns det härligt att vi vågade, och att det kommit så mycket gott av vårt familjeprojekt.”

Signhild
Här ser ni packmaskinerna i Ed i Dalsland. Christer var en av våra första anställda.
Här ser ni packmaskinerna i Ed i Dalsland. Christer var en av våra första anställda.

Ett hållbart företagande och stöd för utsatta barn

Besök hos SOS barnby i Kiev, Ukraina 2016
Besök hos SOS barnby i Kiev, Ukraina 2016. Läs mer

När Sovjetunionen föll ihop 1991, såg vi på TV alla barnhemsbarn som for väldigt illa där, och vi berördes av situationen. Därför bestämde vi att en stor del av eventuell vinst skulle ges till SOS Barnbyar, där vi själva och våra barn hade egna fadderbarn. Vi har aktivt bidragit med pengar och engagemang ända sedan starten.

Robert Arnegård“Vi är väldigt familjeorienterade och då är det inte långsökt att vi vill hjälpa föräldralösa barn i olika länder.”

Robert

SOS Barnbyar


Äventyret bär vidare till Åmål

Efter två år hade vi definitivt vuxit ur det gamla mejeriet i Ed. Vi fortsatte vår expansion i Dalsland och byggde den nya fabriken i Åmål. Den var byggt och anpassat för våra behov, och det var roligt att få vara en viktig liten kugge i ett litet samhälle som Åmål.


Det lilla företaget får en stor kompis

Vi fick tidigt kontakt med riktigt bra och trevliga gubbar på IKEA. Att komma in i deras sortiment var en dröm för ett litet företag som oss. Sedan 1994 har vi fått följa IKEA på deras framgångssaga ut i världen, i många år i vårt eget varumärke, men numera under deras eget. På grund av IKEA som kund, har vi vågat etablera självständiga fabriker i olika länder och på olika kontinent. Vi är stolta och tacksamma över att vi får samarbeta med ett sådant fint företag, och de har ständigt haft höga krav på oss. Tack vare dem blev vi hela tiden effektivare och mer kvalitetsorienterade.

På 90-talet levererade vi även våra chips till McDonalds och fick anpassa vår kvalitetsnivå till deras krav, vilket var till stor hjälp för våra kvalitetsrutiner. På så sett har vi haft stor tur att bli mer professionella. 1994-95 fick vi våra första beställningar från de stora svenska matvarukedjorna. Det har gjort så att vi nu är lite mera synliga ute på butikshyllorna här i Sverige.

“IKEA ville lyfta fram något svenskt och hantverksmässigt”

Joseph

En ekologisk pionjär

Jakten på den perfekta chipsprodukten inspirerade oss till nya innovationer. 1994 blev vi först på marknaden, ja kanske till och med en av de allra första i världen, med att tillverka ekologiska chips. En stor och ökande del av vår tillverkning är ekologisk.

“Att fånga möjligheterna är en viktig del i det vi gör och hur lyckats.”

Signhild

En ekologisk pionjär


Ny fabrik, nya äventyr

1999 flyttade vi till Södertälje. Lokalen i Åmål hade vi vuxit ur, men tillverkningen där fortsatte även efter att vi börjat flytta till Södertälje. Flera personer valde att flytta med till hit, och särskilt Anna-Lena från Åmål och Klaus från Danmark var oss trogna i många år. Vi har lärt känna och arbetat med många underbara personer under åren, och många har varit med oss under lång tid. Vi har expanderat med fabriker utomlands och har i koncernen stora internationella kunder som vi tidigare bara kunde drömma om att få samarbeta med.

Dock har vardagen präglats av det lilla företagets stämning och gemytlighet. Många goda medarbetare har varit till stöd och hjälp för företaget, och många har betytt mycket för att skapa den helhet som Svenska LantChips nu är.

“1999 började jag på Svenska LantChips i nya fabriken. Vi var sju personer då och jobbade dagtid från 10 på morgonen till 6 på kvällen. Vi sorterade chipsen, tog bort de fläckiga och mjuka. Bytte datumrullar och fyllde på kryddor. Allt för hand.”

Maria

Eko-marknaden i Sverige

Ekologiska Chips
Svenska LantChips producerar ekologiska chips till flertalet olika aktörer. Läs mer om Private label

Svenska LantChips producerar ekologiska chips till flertalet olika aktörer. Framtiden ser ljus ut då de ekologiska chipsen har ökat markant på den svenska marknaden. 2014 markerade ett nytt uppvakande för de ekologiska chipsen som nu på allvar är här för att stanna.

“Eko-trenden växer mycket och är i nuläget ca 30 % av vår produktion. Det ekologiska kommer mer och mer, inte minst här i Sverige. Konsumenterna är mer medvetna nuförtiden”

Andro

 

Sveriges MILJÖSNÄLLASTE CHIPS

2018 blev vi den första chipstillverkaren i världen med fossilfri produktion när de första ångvärmda fritöserna installerades. Samtliga fritöser drivs helt utan fossilfria bränslen.

I den nya anläggningen värms vatten till ånga med hjälp av pellets från svenska skogar. Via rör leds ångan vidare till de egenkonstruerade fritöserna där frityroljan värms upp. Ambitionen är att ta tillvara på allt spill vilket bl.a. innebär att utsorterade chips blandas med pellets och blir till bränsle i anläggningen.

Svenska LantChips Fossilfri produktion

“Vi var först på marknaden med både de traditionella och de ekologiska chipsen. Nu blir vi även den första chipsaktören att fasa ut fossila bränslen från produktionen. Ett initiativ för framtiden som förhoppningsvis inspirerar andra tillverkare att investera med miljön i fokus”

Joseph

Läs mer om vår fossilfria produktion.


Vi vill tacka alla er som under årens lopp har skickat ris och ros till oss, och vi har fått många konstruktiva förslag, både på chipsvarianter, råvaror och tekniker. Vi vill vara ”det lilla företaget” som inte har förlorat sin själ genom att till varje pris sälja mer och mer produkter under en allt kortare horisont. När vi startade, gjorde vi det med föresatsen att vara en god samhällsmedborgare, och bidra till ett gott samhälle. Du hjälper oss med detta.

Tack för ditt vänliga stöd!

För alla oss här på Svenska LantChips,
Michael Hansen

michael-sign-mid