Miljösnällare chips

Vi vill alla kunna äta riktigt miljösnälla chips! Målet är att vår chipsfabrik i Södertälje ska vara koldioxidneutral 2022. Koldioxidutsläpp bidrar till klimatförändringarna som vi gemensamt behöver stoppa. Här berättar vi hur vi arbetar för att minska vår miljöpåverkan, samtidigt som vi gör goda chips.

EKOLOGISKA LANTCHIPS SEDAN 1995

Jakten på den perfekta chipsprodukten inspirerade oss till nya innovationer. 1994 blev vi först på marknaden, ja kanske till och med en av de allra första i världen, med att tillverka ekologiska chips. En stor och ökande del av vår tillverkning är ekologisk.

Så kan du hjälpa oss:

  • Välja våra ekologiska chips nästa gång, så hjälper du oss att öka den ekologiska produktionen!
  • Fråga efter våra ekologiska chipsen i din lokala butik, om du inte hittar dem där.

Ingen palmolja

Vi friterar våra chips i solrosolja, både ekologisk och konventionell. Därmed använder vi ingen palmolja i vår tillverkning.

  • Ingen palmolja
  • Bara solrosolja

Kortare transporter 
med närodlad potatis

Svensk potatis, så ofta det går. Till våra Svenska LantChipsprodukter använder vi potatis som är särskilt framodlad för chipstillverkning. Några av sorterna vi använder är bl.a. Saturna, Lady Claire och Lady Rosetta som primärt odlas i Skåne, Västergötland och Östergötland. När det inte går att få tag i Svensk potatis köper vi från Danmark. Varför? Vi vill minska transporterna, för klimatets skull.

  • Vi använder primärt potatis som odlas i Skåne, Västergötland och Östergötland.
  • Vår mandelpotatis odlas (med midnattssol) i Norrbotten.

Fossilfri produktion

Våra ångvärmda fritöser installerades 2018 på chipsfabriken i Södertälje. Samtliga fritöser drivs helt utan fossila bränslen.

I vår nya anläggning värms vatten till ånga med hjälp av pellets från svenska skogar. Via rör leds ångan vidare till de egenkonstruerade fritöserna där frityroljan värms upp.

Chipsrester blir bränsle! Ambitionen är att ta tillvara på allt spill som uppstår i produktionen. Det innebär till exempel att de chips som sorteras bort, för att de inte motsvarar våra höga krav, blandas med pellets och blir till bränsle i anläggningen. De blir alltså bränsle, i stället för sopor. Smart tycker vi.

”Med vår nya anläggning vill vi ge konsumenten möjlighet att njuta av de mest miljövänliga chipsen på marknaden.”
Robert Arnegård,
VD & medgrundare, 
Svenska LantChips

Närproducerade chips
– från chipsfabriken i Södertälje

Tillverkning i Sverige. Vi tillverkar alla våra chips i vår egen chipsfabrik i Södertälje. Det är kanske ingen nyhet, eftersom vi heter Svenska LantChips 😉

  • Korta transporter till din butik

Slänga skalet? Nej!

Vi behåller skalet när vi gör våra LantChips. Detta är något vi var först med i Sverige och som många sedan sett fördelarna med. Skalet är nämligen näringsrikt och ger chipsen ännu mer god smak. Genom att behålla skalet blir det dessutom mindre som behöver kastas. Både gott och klimatsmart 🙂

  • Skalet är rikt på fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.
  • Inget slöseri med fina råvaror